måndag 28 mars 2011

Twittrande geograf

Jag lägger till en twittrande geograf under mina länkar till höger längst ned. Det är Tor Arve Benjaminsen på Universitet för miljö og biovetenskaper i Norge som står för den länken. Bland senaste twittrarna från honom fastnar jag för ett debattinlägg som var publicerat i norska Dagbladet för någon vecka sedan och som också finns i längre version. "Ikke økologisk krise, men økonomisk marginalisering av reindrift på Finnmarksvidda" kvittrar Tor Arve i samband med att ett rendriftsforskningsinstitut har öppnats i Kautokeino. Han ser likheter med hur pastoralister har hanterats i Norge och i andra delar av världen. Lantbruksmyndigheter vill gärna att begreppet bärkraft, carrying capacity, ska vara en enkelt hanterbar siffra. Men både boskapshjordar och betesmarker följer en annan cyklisk logik och låter sig inte inordnas i ett mönster hämtat från nötkreatursdrift med stallning.

Han följer också den senaste forskningen om det globala markrofferiet som publicerats i Journal of peasant studies.

Läs mer på Tor Arves TWITTER.

3 kommentarer:

ArchAsa sa...

Vågar man hoppas på att du ska börja twittra också Mats? Hoppas det!

Mats Widgren sa...

Hej Åsa!!

Man ska aldrig säga aldrig, men ska jag vara riktigt ärlig så fattar jag inte riktigt hur det funkar....

Dessutom har allt som har med nätet att göra en tendens att vara beroendeframkallande, så jag föredrar nog att inte riktigt fatta utan nöja mig med att andras twitter leder till intressanta nyheter och nätsidor.

ArchAsa sa...

Du har så rätt!
Svor själv dyrt och heligt att jag aldrig skulle börja med twitter, men jag blev inlurad av ett par vänner och sen var jag fast. Riktigt kul och givande, och kräver egentligen ganska liten insats men det är definitivt en smaksak. Man måste välja sitt gift.

I slutänden är lasternas summa konstant...

(Fast ett tips är att twitter är nedlusat av politiker och journalister)