torsdag 10 februari 2011

SEKAB = EcoDevelopment = EcoEnergy Tanzania

Det har varit tyst länge om de svenska planerna att med dubiösa metoder skaffa sig mark i Tanzania för att starta etanolplantager, som var en ganska uppmärksammad fråga våren 2009. Mitt sista blogginlägg om detta handlade om hur trögt det gick för etanolen i Tanzania för ett halvår sedan. LÄNK.

Norrländska kommunägda SEKAB sålde sina Afrikasatsningar till sin egen medarbetare Per Carstedt som genom företaget EcoDevelopment skulle fortsätta verksamheten. Nu uppmärksammar nogranna nät-läsare att det inte är EcoDevelopment man ska googla på om man vill ha koll på hur dessa planer fortskrider. Företaget heter nu EcoEnergy Tanzania och Carstedt talar också för EcoEnergia Mozambique.

Ännu i mars 2010 talade Carstedt uppenbarligen fortfarande om planerna i Rufiji, som av miljöskäl och av sociala skäl borde vara stoppade för länge sedan. Se hans powerpoint här.

"Efter omstruktureringen av svenska SEKAB finns fortsatt svenska intressen inom etanolområdet genom EcoEnergy" skrev svenska ambassaden i juni 2010.

Se också rapporten "Foreign land deals and human rights", från New York University School of Law, som redogör för turerna kring SEKAB, EcoDevelopment och EcoEnergy Tanzania.

Är planerna nedlagda eller inte? Kommer Carstedt även på årets upplaga av World Biofuels Market  i mars i Rotterdam att prata om fortsatta Afrikaplaner. Nån därute som vet? Och finns det någon som vet vad som händer ute i bygderna i Bagamoyo och Rufiji i Tanzania?

3 kommentarer:

Anonym sa...

SEKAB har fortfarande åtaganden i Afrika i form av off take-avtal
http://www.sekab.com/Sve2/Informationssidor/Information%20PDF/091023_%20Press_SEKAB%20s%C3%A4ljer%20Afrikabolagen.pdf

Som synes har SEKAB off take-avtal på etanolleveranser från ett annat företag i Ghana och från SEKABs styrelseledamöters företag i Tanzania och Mocambique.
Att ett kommunalägt svenskt företag,SEKAB, sysslar med den här typen av vidlyftiga affärer som dessutom kan medföra miljöförstöring är ganska anmärkningsvärt. 1,7 miljarder av kommunalt riskkapital har tillförts SEKAB. Bara i Tanzania försvann 170 milj., varav drygt 30 milj i konsultkostnader. I Ungern förlorades ca 50 milj. på misslyckade majsetanolsatsningar som fick läggas ned.
Sedan tillverkar ju SEKAB majsetanol i Polen också.
Det kommunala stödet för SEKABs styrelse tycks fortsätta som om ingenting hänt. En mycket märklig affär !
Det är nu tvunget för kommunerna att göra om miljonlånen till SEKAB till aktieägartillskott – läs efterskänka mångmiljonbelopp.
http://allehanda.se/start/ornskoldsvik/1.2501312-nya-miljoner-till-sekab-

Tomsolna sa...

Hej,
Jag har följt Moçabiques utveckling sedan 1979.
Har inte lyckats hitta någon info om SEKABs härjningar i MOC förutom att Monika Branks var VD för Ecoenergia. Hon hatar mig som pesten för att jag har visat att hon har varit inblandad i en del korruption. Svenska ambassaden i Maputo har inte varit intresserad av att ta tag i problemen.
Eftersom min dotter har en ridskola utanför Mapuot och ett barnbarn reseera jag ofta till MOC.
Tips skulle uppskattas mycket.

Anonym sa...

Hej !

Läser att SIDA nu ställer sig positivt till Eco-Energy/SEKAB-projektet i Tanzania:
http://www.development-today.com/magazine/2011/dt_7/business/no_nordic_dfi_investment_in_bagamoyo_ethanol_project

http://www.development-today.com/magazine/2011/dt_6/news/sida_positive_to_tanzania_biofuel_project_but_keeps_paper_trail_secret

Kanske kommer trots allt SEKAB kunna få sin afrikaetanol genom omvägen över styrelseledamöternas företag ?