fredag 27 januari 2012

Provocerande landskapshistoria del 2

Här kommer mera provocerande forskning, som berör delvis samma problematik som det jag skrev om tidigare i veckan  - hur marker som geografer uppfattar som kulturlandskap med långvarig hävd, av naturbevarare uppfattas som urskog.

Det måste väl vara ett tecken på att man skriver om något intressant när en artikel, som ännu bara förpublicerats på nätet i den vetenskapiga tidskriften Global Change redan har fått ett bemötande i en debattartikel i en norsk dagstidning och en lång detaljkritik från WWF. Det hela är en lång och rörig historia, men i korthet går det ut på att två geografer från Illinois  - Betsy Beymer-Farris och Tom Basset -  i Global Change publicerat en artikel som visar hur skogsplantering av klimatskäl genom REDD-mekanismerna i Rufijideltat i Tanzania står i skarp konflikt till lokala risbönders levebröd. De visar också på ett samand med WWFs verksamhet i Rufiji. Artikeln har blivit högaktuell genom att tanzanska skogsmyndigheter i oktober med brutala medel brände hyddor och sågade ner kokospalmer när de avhyste bönder i området.

Artikeln i Global Change hittar du här.

Aftenpostens nyhetsartikel på samma material hittar du här.

WWF Norge svarar i Aftenposten  Faglig flopp om Tanzania. En längre kritik av artikeln i Global Change från WWF-Norge hittar man här.

Hanne Svarstads blog finns ytterligare material från höstens tidningsdebatt i samma fråga.

Se också norska Bistandsaktuellt.

Det är svårt att bedöma helheten av denna historia, men några saker verkar klara:

  • I Rufijideltat har det funnits risodling åtminstone sedan 1800-talet och det handlar alltså inte om någon orörd sammanhängande mangroveskog. Det är väl dokumenterat sedan tidigare.
  • WWF verkar ha anammat den tanzanska regeringens syn på att många av risbönderna skulle vara olagliga ockupanter av marken.
  • Den tanzanska regeringen har gjort allvarliga övergrepp mot risodlare i området (bränning av hyddor, nedsågning av kokospalmer) i syfte att plantera skog men skogsmyndigheterna har varit tvunga att gå till reträtt. Skogsplantering av tidigare risfält med klimatargument står i klar motsättning till folks levebröd och matsäkerhet.

Inga kommentarer: