lördag 9 maj 2009

Resiliens och krukväxter

Michael Sheridan kommer till Stockholms Universitet på tisdag. Se mer nedan. För mig är han för evigt förknippad med växten nedan.

 

En Dracaena på Östermalm i Stockholm.

Ni har alla sett en Dracaena. Och de något mer avancerade krukväxtodlarna (inte jag) vet att den är mycket tacksam att plantera om. Man kan tydligen knipsa av en liten bit av en stam och sätta ner i jord så växer den upp. Denna egenskap har också gjort att den har kommit att få en helt speciell symbolisk roll i det afrikanska landskapet.  Själv kände jag först bara till att den användes bland Chagga på Kilimanjaros sluttningar som gräns- och gravmarkör. Men Michael Sheridan presenterade på ett möte vi ordnade på Maweni farm i Usambara-bergen¨i Tanzania i oktober 2006 en översikt över Dracaena i Afrika. Han visade hur den nästan över hela sitt utbredningsområde har denna viktiga symboliska betydelse. Den kan därför användas som en ingång till att förstå äldre markägosystem, gränser och föreställningsvärld.

I februari fick vi äntligen ut vårt specialnummer av International Journal of African Historical Studies från Usambara-mötet. Den som vill följa upp krukväxtspåret och förstå de globala kopplingarna mellan Östermalm och Afrika kan läsa vidare i Michael Sheridans uppsats "Tanzanian Ritual Perimetrics and African Landscapes: The Case of Dracaena".

Nu kommer Mike till Stockholm för att tala om ett närbesläktat tema:

Deforestation, resilience, and the conservation of sacred sites in sub-Saharan Africa: A Tanzanian case study

Välkomna till Y22 i Geovetarhuset tisdagen den 12 maj kl 13.15

Inga kommentarer: