fredag 21 mars 2008

Vårbruk i Rumänien

 

 

Medan snön faller i Stockholm pågår vårbruket för fullt i Rumänien. För att få koll på detta bör man följa börsen och de börsnoterade företagens hemsidor. Det danska bolaget First farms meddelar på sin hemsida"18-03-2008 Forårssåningen er i gang på selskabets aktiviteter i Slovakiet og Rumænien. Se billeder fra forårssåningen i Rumænien. " 

Som jag tidigare skrivit om i min blogg pågår en gigantisk global omstrukturering av jordbruk och landskap driven av ökande spannmålspriser. På de skandinaviska börserna märks detta genom aktier som går mot strömmen och ökar i värde när börsen i övrigt är skakig. Idag riktar vi vår uppmärksamhet mot Köpenhamnsbörsen där First Farms hör till vinnarna:

First farms bedriver spannmålsodling i Rumäniens svartjordsbälte och hade i november 2007 4139 hektar i Rumänien. Jämfört med de svenska företag som är aktiva i Ryssland (och numera även i Ukraina) är jordinnehavet alltså mer blygsamt. Av hemsidorna att döma är man också mer inriktad på produktion än markspekulation.

 

 

Inga kommentarer: