onsdag 26 mars 2008

Markbundet kapital i Google Earth

Om man rör sig över Darfur i Sudan i Google Earth, och släcker ner alla de röda eldsflammor som under rubriken "Global awareness" ska motsvara brända byar,  så kan man finna de många uråldriga terrassystemen, som många fortfarande ska vara i bruk. Det är svårt att gissa sig till från Google Earth om de odlas idag. På många av de högupplösta bilderna ser det inte ut så, men det kan ju bero på att satellitbilderna är från torrperioder.
I det inre av Kongo, nära gränsen till Zambia, finns många vackra exempel på hur man med hacka lagt upp odlingsryggar i dalbottnar. Enligt etablerad kunskap ska det i detta område finnas ett odlingssystem som kallas chitemene, dvs ett sätt samla in aska från brända trän och sedan odla i askhögarna. Men jag har inte i litteraturen stött på detta omfattande bruk av ryggar. Ryggarna skulle snarast tyda på ett mer permanent trädgårdsartat jordbruk. Jag har tidigare med egna ögon bara sett så breda ryggar i de övergivna odlingsområdena i Nyanga i Zimbabwe. Men det finns exempel i litteraturen på liknande odlingsmetoder i Öst- och Västafrika. Antingen är det språkproblemen eller också den politiska oron i Kongo som gör att de här avbildade inte figurerar lika flitigt i litteraturen. Eller så beror min okunskap på brist på beläsenhet.Finns det någon blogläsare som har kollen på detta? Det rör sig om de områden där folkslagen Lamba och Aushi skulle bo och detta är bara ett av säkert femtitals andra exempel.
Google-Earth-"flygningarna" som gett dessa fynd ingår i arbetet med Mapping Global Agricultural History, som jag genomför tillsammans med kollegor här på SU, på SLU samt i Kansas och Texas.

Inga kommentarer: