torsdag 10 november 2011

Gentrifiering i Stockholm, Göteborg och Malmö

Visst känner vi alla till att områden i staden gentrifieras. Gentrifiering betyder att de som flyttar in är rikare än de som flyttar ut. Kollegor från Lund och Umeå har nu analyserat detta i detalj i Stockholm, Göteborg och Malmö. Här får vi i färgkartor klara och exakta uppgifter om det som vi annars bara ser i villaannonsernas priser och flera finkrogar i gamla arbetarstadsdelar. I Stockholm tänker man gärna på Söder, men lika mycket handlar det om att de gamla höginkomstområdena ytterligare har stärkt sitt försprång genom att de som flyttar in är rikare än de som flyttar ut.  Författarna analyserar också drivkrafterna bakom denna kraftiga omstrukturering.

En länk till en av Stockholmskartorna hittar du här.

Artiklen är antagen i Annals of the Association of American Geographers som är en av de högst rankade av geografitidskrifterna. Grattis till Karin Hedin, Eric Clark, Emma Lundholm och Gunnar Malmberg! Karin var doktorand  i Lund när hon jobbade med detta, men satt faktiskt hos oss i Stockholm så vi känner oss i alla fall lite delaktiga.

Läs Neoliberalization of Housing in Sweden: Gentrification, Filtering, and Social Polarization

4 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Mats Widgren sa...

Hej Anonym? Kan du berätta vad du heter och samtidigt klargöra din fråga. Hur skulle gentrifiering kunna betyda att fattiga flyttas upp? http://sv.wikipedia.org/wiki/Gentrifiering

Anonym sa...

Länken ni hänvisar till äe bruten. Hur hittar jag Stockholmskartan?

Mats Widgren sa...

Hej Anonym! LÄnken kanske fungerar bättre nu. OM man kan komma åt artikeln via den nedre länken kan man också komma åt kartan. Egentligen är det alltså begränsat till de universitetsbibliotek som betalar för prenumerationen, men jag hoppas att det kan funka med att hoppa över den inloggningen.