tisdag 20 december 2011

Havnevik om Sida och Bagamoyo Ecoenergy Limited (BEE)

KJell Havnevik skriver klokt om de åter aktuella planerna på svenska sockerplantager i Bagamoyo genom Bagamoyo Ecoenergy Limited på Nordiska Afrikainstitutets hemsida. Om Sida stöder det projektet riskerar man att öka konflikterna mellan rika och fattiga. Sida borde i stället stöda småbrukare. Men, skriver Havnevik, stöd till afrikanska småbrukare kräver insikter i lokala förhållanden och hur det kan länkas till nationella och globala nivåer på ett produktivt och rättvist sätt. "Det finns inga storskaliga genvägar för stöd till afrikansk jordbruksutveckling".

Nu undrar vän av ordning, som läst mina tidigare bloggar vad företaget egentligen heter. Om jag fattat det rätt så är det så här:

Per Carstedt äger Carstedts Bilservice i Örnsköldsvik, som är huvudägare till Ecosystem i Scandinavien AB (ja det stavas så), som är huvudägare till Ecodevelopment in Europe AB, som är huvudägare till Ecoenergy Africa AB, som fram till för ett år sedan ungefär ägde Ecoenergy Tanzania Limited i Tanzania och Ecoenergia de Mozambique Limitada i Mozambique.

I slutet av 2010 såldes de båda afrikanska dotterbolagen till ett nybildat dotterbolag Ecoenergy Africa Limited, med säte i skatteparadiset Mauritius och som ska verka som holdingbolag för de afrikanska bolagen, däribland Bagamoyo Ecoenergy Limited...

Jag hoppas verkligen att Sida kan reda ut var skatterna ska betalas. Genom openaid.se är det meningen att det ska vara full transparens i vad som sker med svenskt bistånd, men det gäller inte vad som räknas som affärshemligheter. På openaid.se finns det i alla fall en notering om det planerade stödet och nättidningen Development today avslöjade också i våras att svenska ambassaden i Tanzania i ett brev till Ecoenergy förklarat sig i princip positiv till en kreditgaranti.

Men det är inte lätt att fatta varför Carstedts bilservice måste gå igenom ett bolag på Mauritius för att operera i Tanzania....

4 kommentarer:

Tom Alberts sa...

Jättebra att du följer upp vad som händer. Har du några kontakter med inbblandade i MOC?

Mats Widgren sa...

Hej!
Nej jag vet inget om vad som händer i Mozambique, men i det underlag som finns på Sida beträffande kreditstöd så framställs det som att Bagamoyo är steg 1, men att det pågår planering för Rufiji och för Cabo Delgado i Mocambique (pågående pre-feasibility study för regionen och två delprojekt identifierade: Luco och Lago).

Bo Lagerqvist sa...

Värt att notera i detta sammanhang är att förvaltningsrätten i Härnösand i en dom nyligen fastställt att det kommunala stödet till SEKAB var olagligt.
http://allehanda.se/start/ornskoldsvik/1.4133897-trippel-baklaxa-om-borgen
SEKAB har vidare avtal om att köpa den etanol som Carstedts (styrelseledamot i SEKAB)företag ska framställa, se sid 11 här:
http://allehanda.se/polopoly_fs/1.3336294.1306868109!/Rapport%20Omstruktureringsarbetet%20-%20slutlig.pdf
Om man är lite elak kan man väl säga att det ser ut som SIDA har låtit sig luras, förutsatt att stödet beviljas.
Allt har ju från början gått ut på att exploatera afrikanska jordar för tillverkning av bränsle till svenska/europeiska bilar. Skillnaden nu är att det inte längre är SEKAB själva, utan några styrelseledamöter i SEKAB som står som ägare till det bidragssökande företaget.

Mvh

Mikael Bergius sa...

Det er litt av en labyrint når man skal forsøke å forstå eierskapsinteressene i disse selskapene. Det er akkurat samme problem med andre selskaper som driver med biofuel i Tanzania, som f.eks sagaen rundt Sun Biofuel i Kisarawe. Når man begynner å grave litt i det ser man at det er interesser som strekker seg langt inn i finansverdenen. Forøvrig, fin og interessant blogg :)