tisdag 15 januari 2013

För mycket klimatdeterminism

Det är allt för mycket klimatdeterminism i vissa naturvetenskapliga publikationer. Klimatforskare, som kan vara nog så kunniga på historiska klimatrekonstruktioner, gör självsäkra uttalanden om hur klimatförändring i gången tid påverkat samhällen. Men precis som idag så gäller det att förstå inte bara hur mycket mer eller mindre det kommer regna eller hur mycket varmare det blir. Det gäller också att ha ett samhällsvetenskapligt perspektiv på hur människor och olika samhällstyper reagerar på yttre förändringar.

Detta är tankegången bakom min senaste artikel som just nu publicerats:
Climate and causation in the Swedish Iron Age: learning from the present to understand the past

Den presenterades på ett seminarium i Köpenhamn för nästan exakt ett år sedan, Bra jobbat av teamet bakom Waterworlds att få ut den så fort. Specialnumret i Geografisk Tidsskrift/ Danish Journal of Geography ger väsentliga antropologiska och samhällsvetenskapliga aspekter på klimatförändringar och är synnerligen läsvärt.

Om du inte har tillgång till fulltext via tidskriftens hemsida så kan du i stället läsa en preliminär version som finns på min hemsida.

torsdag 10 januari 2013

Obegripligt!!!

Läs Lars Engwalls artikel i UNT:

Sluta leka marknad med universitetens fastigheter!

Engwall tycker att det är obegripligt att Akademiska Hus använder pengar för att stärka sitt varumärke med tre helsidesannonser om nobelpristagarna i båda Stockholmstidningarna. Enligt Engwall hade Akademiska hus hyresintäkter på 5,1 miljarder och ett driftöverskott på 3,1 miljarder, varav ägaren staten får 1,2 miljarder i vinst......

Varför kan vi inte få en hyressänkning på 20% i stället??? Ja, det är verkligen obegripligt både att man annonserar för att stärka varumärket och att Finansdepartementet på detta sätt tar tillbaka 1,2 miljarder av de pengar vi får från Utbildningsdepartementet för att driva högre utbildning och forskning.