Det måste väl vara ett tecken på att man skriver om något intressant när en artikel, som ännu bara förpublicerats på nätet i den vetenskapiga tidskriften Global Change redan har fått ett bemötande i en debattartikel i en norsk dagstidning och en lång detaljkritik från WWF. Det hela är en lång och rörig historia, men i korthet går det ut på att två geografer från Illinois - Betsy Beymer-Farris och Tom Basset - i Global Change publicerat en artikel som visar hur skogsplantering av klimatskäl genom REDD-mekanismerna i Rufijideltat i Tanzania står i skarp konflikt till lokala risbönders levebröd. De visar också på ett samand med WWFs verksamhet i Rufiji. Artikeln har blivit högaktuell genom att tanzanska skogsmyndigheter i oktober med brutala medel brände hyddor och sågade ner kokospalmer när de avhyste bönder i området.
Artikeln i Global Change hittar du här.
Aftenpostens nyhetsartikel på samma material hittar du här.
WWF Norge svarar i Aftenposten Faglig flopp om Tanzania. En längre kritik av artikeln i Global Change från WWF-Norge hittar man här.
På Hanne Svarstads blog finns ytterligare material från höstens tidningsdebatt i samma fråga.
Se också norska Bistandsaktuellt.
Det är svårt att bedöma helheten av denna historia, men några saker verkar klara:
- I Rufijideltat har det funnits risodling åtminstone sedan 1800-talet och det handlar alltså inte om någon orörd sammanhängande mangroveskog. Det är väl dokumenterat sedan tidigare.
- WWF verkar ha anammat den tanzanska regeringens syn på att många av risbönderna skulle vara olagliga ockupanter av marken.
- Den tanzanska regeringen har gjort allvarliga övergrepp mot risodlare i området (bränning av hyddor, nedsågning av kokospalmer) i syfte att plantera skog men skogsmyndigheterna har varit tvunga att gå till reträtt. Skogsplantering av tidigare risfält med klimatargument står i klar motsättning till folks levebröd och matsäkerhet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar